Laturit

Meiltä löytyy valmistajien alkuperäiset laturit sekä tarvikelaturit suosituimpiin sähköpotkulautoihin. Myymme vain turvallisia CE-hyväksyttyjä latureita. Voit etsiä sopivan laturin potkulautasi merkin ja mallin avulla käyttämällä Merkki & malli -suodatinta. Jos suodatin ei löydä tuloksia tai lautamalliasi ei ole listattu laturin tuotesivuilla, tulee laturi ostaa lautasi akun latausjännitteen (V) perusteella.

Mikä on sopiva laturi sähköpotkulautaani?

Jos et löydä lautakohtaista laturia tai lautamalliasi ei ole listattu laturin tuotesivuilla, tulee sinun selvittää lautasi akun latausjännite (V) sekä latausliittimen tyyppi.

Latausjännite on yleensä ilmoitettu laudan ohjekirjassa (input voltage tai charging voltage) sekä vanhassa laturissa (output voltage).

Latausjännite (V)

HUOM: Latausjännite ei ole sama asia kuin nimellisjännite (nominal voltage). Moni jälleenmyyjä mainitsee potkulautojen tuotetiedoissa vain nimellisjännitteen eikä lainkaan latausjännitettä.

Sähköpotkulaudan litiumioniakun (Li-ion) latausjännite voidaan kuitenkin laskea helpolla kaavalla: nimellisjännite / 3,6 * 4,2. Esim: 36 V nimellisjännitteen litium-akulle sopiva latausjännite on 42 V.

Laturin liitin & liittimen napaisuus

Lisäksi sinun tulee tietää minkälainen lautasi latausportti ja sen napaisuus, eli minkä tyyppinen liitin laturissa pitää olla. Liittimen koon ja muodon voi usein päätellä kuvasta ja mittaamalla, mutta napaisuuden selvittäminen vaatii joskus yleismittaria tai vanhaa laturia malliksi.

Esimerkiksi pienemmissä laudoissa yleinen liitintyyppi on 8mm liitin, jossa liittimen keskellä on (+) ja ulkoreunassa (-). Ja suuremmissa on monesti liittimenä 3-pinninen M16-liitin eli pyöreä liitin, jonka halkaisija on 16 mm.

Latausvirta (A) ja latausnopeus

Liittimestä ja jännitteestä poiketen, latausvirran ei tarvitse olla sama kuin alkuperäisessä laturissa.

Latausvirta (A) vaikuttaa vain latauksen nopeuteen. Alkuperäistä suurempi ampeerimäärä mahdollistaa nopeamman latauksen ja vastaavasti pienempi ampeerimäärä johtaa hitaampaan lataukseen. Pikalataus on hyödyllinen ominaisuus monelle, mutta se kuormittaa akkua enemmän kuin hidas lataus. Suosittelemme siis käyttämään alkuperäistä hidasta laturia, jos pikalataukselle ei ole tarvetta. Lähes jokaisen sähköpotkulaudan kanssa voidaan käyttää alkuperäistä tehokkaampaa pikalaturia, mutta joissakin malleissa akun suojapiiri estää nopeamman latauksen. Siksi suosittelemme varmistamaan enne pikalaturin hankintaa, että lauta lauta on yhteensopiva sen kanssa.

Laturin suurin mahdollinen latausteho saadaan kun kerrotaan laturin jännite laturin maksimivirralla. Eli latausteho (W) = latausjännite (V) * latausvirta (A). Latausteho laskee tyypillisesti akun täyttymisen myötä, eli latausaikaa ei voida tarkasti laskea akun kapasiteetin ja lataustehon perusteella. Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin, että latausvirran tuplaus (lisälaturilla tai pikalaturilla) lähes puolittaa latausajan.

Sähköpotkulaudan järkevä lataaminen

Ole mieluiten itse paikalla kun lataat akkua, jotta huomaat mahdollisen vikatilanteen. Lataaminen väärällä tai vaurioituneella laturilla voi olla vaarallista tulipaloriskin takia, samoin jos akku on vaurioitunut. Tarkista silmämääräisesti että laturin johdot ja laudan liitin ovat ehjiä. Sähköpotkulaudan Li-ion akun pitkäikäisyyteen voi vaikuttaa fiksulla lataamisella: Älä lataa akkua välittömästi ajon jälkeen kuumana tai älä lähde ajamaan heti latauksen jälkeen, vaan anna akun jäähtyä hetki ensin. Älä lataa myöskään jääkylmää akkua, sillä se lyhentää akun käyttöikää. Älä päästä akkua kokonaan tyhjäksi, vaan lataa akkua mielummin ennen kuin varaustaso tippuu alle 20% täydestä. Aktiivisessa käytössä voit ladata akkua aina kun tarvitsee ja ladata sen huoletta täyteen, mutta irroita laturi kun akku on täynnä. Jos säilytät sähköpotkulautaa käyttämättömänä pidempään esimerkiksi talven yli, niin akkua kannattaa ladata parin kuukauden välein.