Akut

Sähköpotkulaudoissa käytetään litiumioniakkuja, jotka ovat huoltovapaita ja nopeita ladata. Myymisämme potkulautojen akuissa on käytetty laadukkaita LG:n tai Samsungin valmistamia kennoja ja akuissa on sisäänrakennettu akunhallintajärjestelmä, (battery management system) joka estää akkua ylilatautumasta tai alipurkautumasta. Myymme vain laadukkaita ja turvallisia alkuperäisakkuja. Emme myy tarvikeakkuja tai muun kuin alkuperäisen valmistajan lisäakkuja. Laadukkaat Li-Ion akut ovat pitkäikäisiä. Valmistajat lupaavat akuille vähintään 500 täyttä lataussykliä (akun kapasiteetti vähintään 70% vielä 500 täyden lataussyklin jälkeen). Käytännössä akku kestää yleensä paljon pidempäänkin riippuen käytöstä ja olosuhteista. Laudan akku kuluu hitaasti käytössä pienentäen laudan toimintasädettä pikkuhiljaa.

Laturit löytyvät täältä

Akun oikeaoppinen lataaminen

Sähköpotkulaudan Li-ion akun pitkäikäisyyteen voi vaikuttaa fiksulla lataamisella. Älä lataa akkua välittömästi ajon jälkeen kuumana tai älä lähde ajamaan heti latauksen jälkeen, vaan anna akun mielummin jäähtyä hetki ensin. Älä lataa myöskään jääkylmää akkua, sillä se lyhentää akun käyttöikää. Ole mieluiten itse paikalla kun lataat akkua, jotta huomaat mahdollisen vikatilanteen. Lataaminen väärällä tai vaurioituneella laturilla voi olla vaarallista, samoin jos akku on vaurioitunut. Tarkista silmämääräisesti että laturin johdot ja laudan liitin ovat ehjiä. Akku kestää parhaiten jos sitä ei päästä kokonaan tyhjäksi. Jos haluat optimoida akun käyttöiän, älä aja akkua kokonaan tyhjäksi, vaan lataa akkua mielummin ennen kuin varaustaso tippuu alle 20% täydestä.

Sähköpotkulaudan akun talvisäilytys

Aktiivisessa käytössä voit ladata akkua aina kun tarvitsee ja ladata sen huoletta täyteen. Mutta jos säilytät sähköpotkulautaa käyttämättömänä pidempään, esimerkiksi talven yli, niin akun varaustila kannattaa tarkistaa välillä, sillä Li-Ion -akku purkautuu itsellään hitaasti ajan saatossa. Tarkista vähintään 2 kuukauden välein, että akussa on vähintään 70 % varaus ja lataa tarvittaessa. Akkua ei kannata ladata täyteen, vaan noin 70-80 % varaus on optimaalinen säilytykseen. Varmista myös että akku ei pääse jäätymään! Optimisäilytyslämpötila on noin 15-25 astetta.

Pikalataaminen

Latausvirta (A) vaikuttaa vain latauksen nopeuteen. Alkuperäistä suurempi ampeerimäärä mahdollistaa nopeamman latauksen ja vastaavasti pienempi ampeerimäärä johtaa hitaampaan lataukseen. Pikalataus on hyödyllinen ominaisuus monelle, mutta se kuormittaa akkua enemmän kuin hidas lataus. Suosittelemme siis käyttämään alkuperäistä hidasta laturia, jos pikalataukselle ei ole tarvetta. Lähes jokaisen sähköpotkulaudan kanssa voidaan käyttää alkuperäistä tehokkaampaa pikalaturia, mutta joissakin malleissa akun suojapiiri estää nopeamman latauksen. Latausteho laskee tyypillisesti akun täyttymisen myötä, eli latausaikaa ei voida tarkasti laskea akun kapasiteetin ja lataustehon perusteella. Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin, että latausvirran tuplaus (lisälaturilla tai pikalaturilla) lähes puolittaa latausajan.