Jarrupalat ja -kengät

Tarkista vanhat jarrupalasi ennen uusien tilaamista, sillä useita sähköpotkulautamalleja on tehty eri jarruilla/jarrupaloilla riippuen laudan vuosimallista tai valmistuserästä. Jarrupalat ovat kulutustavaraa ja ne tulee vaihtaa ennen kuin kulutuspinta on kokonaan loppu. Muista tarkistaa aina välillä että kulutuspintaa on selvästi näkyvillä. Monista jarupaloista on saatavilla pehmeämpi orgaaninen ja kovempi metallinen versio. Myymämme jarrupalat ovat korkealaatuisia tarvikeosia.

Kuinka valita sopivat jarrupalat

Vaikka potkulautamallisi mainitaan sopivien lautojen joukossa kannattaa vanhat palat silti aina mitata, sillä useita lautamalleja on tehty eri jarruilla riippuen laudan vuosimallista tai valmistuserästä. Jos lautamallikohtaisia jarrupaloja ei löydy tulee palat ostaa kokonaan mittojen mukaan. Kaikkien palojen paksuus on sama, mutta muut mitat vaihtelevat eri jarrujen mukaan. Kaikista myymistämme jarrupaloista on ilmoitettu kriittiset mitat.

Orgaaniset vai metalliset jarrupalat?

Useita jarrupaloja on saatavilla ”orgaanisena” sekä ”metallisena”. Todellisuudessa molemmat palat ovat tehty useista materiaaleista. Orgaaninen jarrupala -nimi juontuu siitä, että palat koostuvat suurimmaksi osaksi orgaanisen kemian avulla valmistetuista hiilivety-yhdisteistä. Palat ovat hartsia johon on sekoitettu erilaisia materiaaleja (kuituja ja usein myös metalleja). Ne ovat metallisia paloja hiljaisempia ja pehmeämpiä. Metalliset palat taas ovat, enemmän metallia sisältäviä, usein sintraamalla valmistettuja, kovempia ja kestävämpiä jarrupaloja.

Orgaanisten jarrupalojen ominaisuuksia:

 • Orgaaniset jarrupalat ovat metallisia hiljaisemmat
 • Orgaaniset jarrupalat kuluvat himan nopeammin kuin metalliset (istuu myös kuluneeseen levyyn nopeammin)
 • Orgaaniset jarrupalat kuluttavat jarrulevyjä vähemmän kuin metalliset
 • Metallisia heikompi lämmönkesto – jarruteho saattaa heikentyä jarrujen kuumentuessa
 • Jarruteho saattaa olla metallisia heikompi märissä olosuhteissa
 • Alkuperäiset jarrupalat ovat lähes kaikissa sähköpotkulaudoissa orgaaniset ja kaikki jarrulevyt ovat yhteensopivia orgaanisten palojen kanssa.

Metallisten jarrupalojen ominaisuuksia:

 • Paras jarruteho kaikissa olosuhteissa
 • Hyvä lämmönkesto – jarruteho ei heikkene pitkissäkään laskuissa, joissa jarrut kuumentuvat voimakkaasti
 • Nopeampi jarrulevyjen kuluminen – metalliset jarrupalat saattavat kuluttaa jarrulevyjä orgaanisia nopeammin
 • Kovempi ääni – metalliset jarrupalat ovat orgaanisia äänekkäämmät ja vinkuminen on niille tyypillistä
 • Varmista, että jarrulevysi ovat yhteensopivat metallipalojen kanssa.

Jarrupalojen asennus

Jarrusatula kannattaa puhdistaa irtoliasta ennen asennusta, jotta palat asettuvat hyvin ja jarru toimii oikein. Jarrusatula tai vanne leveyineen kannattaa usein irroittaa jotta palojen asennukselle on enemmän tilaa. Poista vanhat palat ja laita uudet tilalle. Palat kiinnittyvät joko akselin/sokan avulla tai magneetilla. Jos palojen mukana tulee uusi jousi tai kiinnityssokka niin ne kannattaa vaihtaa tilalle. Kun uudet palat ovat paikallaan jarru pitää säätää uudestaan: Keskitä ensin jarrusatula niin että palat ovat yhtä kaukana jarrulevystä. Mekaanisissa jarruissa tulee myös palojen etäisyys säätää uudestaan, joka vaijerin tai satulan säätöruuvista. Ennen ensimmäistä jarrutusta jarrulevy kannattaa puhdistaa rasvajäljistä jarrujen puhdistusaineella.

Suodattimet

Merkki & malli+

Brändi+

Leveys+

Korkeus+

Jarrupalan tyyppi+

Hinta+