Renkaat

Täältä löydät renkaat useimpiin sähköpotkulautoihin. Sopivaa rengasta etsiessä kannattaa huomioida että sähköpotkulautojen renkaiden tuumakoot ilmoitetaan renkaan ulkohalkaisijan mukaan ja ulkohalkaisijaltaan saman kokoisia ulkorenkaita on olemassa monella eri sisähalkasijalla, eli erikokoisiin vanteisiin sopivina. Voit etsiä omaan lautaasi sopivaa rengasta potkulautasi merkin ja mallin avulla käyttämällä Merkki & malli -suodatinta. Jos lautaasi ei ole listattuna, kannattaa käyttää kokoon perustuvia suodattimia.

Renkaiden merkintätavat

Tuumamerkintä ilman vannekokoa (yleinen merkintätapa potkulaudoissa)

Esimerkki: 10x3
Selitys: [renkaan ulkohalkaisija tuumina]x[renkaan kulutuspinnan leveys tuumina]
Huom: Tästä merkintätavasta ei käy ilmi vannekoko.

Tuumamerkintä vannekoolla (yleinen merkintätapa potkulaudoissa)

Esimerkki: 10x36
Selitys: [renkaan ulkohalkaisija tuumina]x[renkaan kulutuspinnan leveys tuumina][vanteen halkaisija eli renkaan reikä tuumina]
Huom: Tästä merkintätavasta saadaan kaikki renkaan mitat.

ISO 4000-1 (autoista ja moottoripyöristä tuttu merkintätapa, yleinen myös potkulaudoissa)

Esimerkki: 80/656
Selitys: [renkaan kulutuspinnan leveys mm]/[renkaan profiili eli kyljen korkeus prosentteina kulutuspinnan leveydestä][vanteen halkaisija eli renkaan reikä tuumina]
Huom: Viivan tilalla saattaa olla myös R-kirjain, jolloin kyseessä on radiaali- eli vyörengas. Tästä merkintätavasta saadaan kaikki renkaan mitat, mutta ulkohalkaisija pitää laskea kaavalla: sisähalkaisija+2*leveys*profiili/100

ISO 5775 / ETRTO (polkupyöristä tuttu merkintätapa, harvinaisempi potkulaudoissa)

Esimerkki: 80152
Selitys: [renkaan kulutuspinnan leveys mm][vanteen halkaisija eli renkaan reikä mm]
Huom: Tästä merkintätavasta ei käy renkaan ulkohalkaisija.

Ranskalainen merkintä (polkupyöristä tuttu merkintätapa, harvinaisempi potkulaudoissa)

Esimerkki: 255x80
Selitys: [renkaan ulkohalkaisija mm]x[renkaan kulutuspinnan leveys mm]
Huom: Tästä merkintätavasta ei käy ilmi vannekoko.

Huom: Tuumamitat voivat olla myös murtolukumuodossa. Esimerkiksi 8 1/2×2 tarkoittaa samaa kuin 8.5×2. Joskus tuumamitat ilmoitetaan myös desimaalimuodossa. Esimerkiksi 10×3.00-6.50 tarkoittaa samaa kuin 10×3-6.5.

Mitä tehdä jos rengasmerkinnästä puuttuu jokin mitta?

Kaikki yllä olevat esimerkkimerkinnät voivat tarkoittaa saman kokoista rengasta, mutta osasta renkaista ei saada selville kaikkia tarvittavia mittoja, jolloin ne pitää itse mitata sopivan renkaan löytämiseksi. Potkulautavalmistajat eivät myöskään yleensä ilmoita vanteiden tai renkaiden tarkkoja mittoja. Me iIlmoitamme myymistämme renkaista kaikki kriittiset mitat.

  • Vannekoko on käytännössä sama asia kuin renkaan sisähalkaisija, joten se on helpointa mitata siten, että irroittaa vanhan renkaan ja mittaa sen reiän halkaisijan. Jos mittaat rengas paikallaan vanteen näkyvän osan halkaisijan, voit vähentää siitä 10-12 mm saadaksesi arvion vanteen todellisesta halkaisijasta, sillä vanteen ”huuli” on yleensä n. 5-6 mm korkea per puoli.
  • Renkaan ulkohalkaisijan pystyy yleensä mittaamaan riittävällä tarkkudella rengas asennettuna, tarkin mitta saadaan ehjästä renkaasta, jossa on oikea rengaspaine.

Ilmatäytteiset vai puhkeamattomat renkaat

Sähköpotkulaudan renkaat voi jakaa karkeasti kahteen tyyppiin. Ilmatäytteisiin ja puhkeamattomiin renkaisiin. Ilmatäytteiset ovat hieman parempia ajo-ominaisuuksiltaan, kun taas puhkeamattomat renkaat ovat huolettomampia käyttää. Vaativa kuljettaja valitsee usein ilmakumit, kun taas lyhyttä matkaa ajavat kaupunkikruisailija pääse helpommalla valitessaan puhkeamattoman renkaan.

Ilmatäytteiset renkaat

Ilmatäytteiset renkaat rullaavat hieman täyskumisia paremmin ja ovat yleensä hieman mukavampia ajaa. lmatäytteiset renkaat myötäilevät alustan muotoja, jolloin myös pitoa on hieman enemmän. Ilma auttaa vaimentamaan iskuja ja tärinää. Varjopuolena ilmarenkaissa on säännöllisen pumppauksen tarve ja puhkeamisen mahdollisuus. Kunhan ilmanpaineet muistaa tarkistaa säännöllisesti, niin ilmatäytteiset renkaat kestävät kulutusta hyvin. Isompien ja nopeampien sähköpotkulatojen renkailta vaaditaan parempaa suorituskykyä ja siksi niissä käytetään yleensä ilmarenkaita. Ilmarenkaita onkin saatavilla monenlaiseen käyttöön tarkoitettuna, aina maastorenkaista ratakäyttöön tarkoitettuihin slickseihin.

Ilmatäytteisiä renkaita on sisäkumillisia ja tubeless-renkaita. Useimmissa sähköpotkulaudoissa on ensiasennusrenkaana perinteiset sisäkumilliset renkaat, jotka voidaan asentaa monenlaisiin vanteisiin. Sähköpotkulautoihin on saatavilla myös sisäkumittomia tubeless-renkaita. Tubeless-rengas tiivistyy ilmanpaineella tiukasti vannetta vasten, joten sisäkumia ei tarvita. Esim. Ninebot-potkulaudoissa käytetään pistosuojageelillä varustettuja tubeless-renkaita. Pistosuojageeli paikkaa kulutuspintaan tulleet pienet pistoreiät automaattisesti.

Puhkeamattomat täyskumirenkaat

Puhkeamattomien renkaiden rakenne on itsekantava, eivätkä ne pidä sisässään sisäkumia tai ilmaa. Näin ollen puhkeamattomat renkaat ovat erittäin huolettomia käyttää. Ennenaikaisia rengasrikkoja ei tule eikä renkaita tarvitse pumpata. Puhkeamattomien renkaiden ajomukavuus ei ole yhtä hyvä kuin ilmatäytteisillä renkailla, sillä ne täristävät enemmän ja saattavat rullata hieman huonommin kuin ilmarenkaat. Pienemmissä laudoissa puhkeamattomien renkaiden ajo-ominaisuudet kuitenkin riittävät mainiosti ja niiden huolettomuus tekee niistä erittäin varteenotettavan vaihtoehdon monelle. Esimerkiksi E-Way laudat ovat vakiona varustettu puhkeamattomilla renkailla.

Puhkeamattomat renkaat ovat joka umpikumisia tai hunajaennorakenteellisia. Umpikumirenkaat ovat nimensä mukaisesti täyttä kumia, joka tekee niistä erittäin pitkäikäisiä, mutta vaikeita asentaa. Hunajakennorengas (honeycomb) on varustettu ilmataskuilla, jotka tekevät renkaasta kevyemmän ja joustavamman umpikumiin verrattuna. Joustavuus auttaa iskujen ja tärinän vaimennuksessa. Puhkeamatonta rengasta ostaessa tulee huomioida että puhkeamattoman renkaan vanteeseen uppoavan osan leveyden tulee olla suunilleen sama kuin vanteen sisäleveys, jotta rengas pysyy tiukasti vanteella.

Suodattimet

Merkki & malli+

Brändi+

Renkaan halkaisija+

Vanteen halkaisija+

Renkaan leveys+

Vanteen sisäleveys+

Venttiilin malli+

Hinta+