Sähköpotkulautojen renkaiden koot ja rengasmerkinnät

Rengasmerkintöjen lukeminen

Sähköpotkulautojen renkaiden kokomerkinnät vaihtelevat merkeittäin huomattavasti. Monissa malleissa on ilmoitettu ainoastaan halkaisija tuumina, jolloin kyseessä useimmiten on renkaan ulkohalkaisija. Joskus kyseessä saattaa olla myös renkaan sisähalkaisija (vanteen ulkohalkaisija). Eli autoista ja muista kulkuneuvoista tuttu merkintätapa, jossa ilmoitettu tuumakoko kertoo vanteen ulkohalkaisijan ei yleensä päde.

Esimerkiksi merkintä 8 1/2X2 (50156) tarkoittaa, että renkaan ulkohalkaisija on 8,5 tuumaa ja leveys 2 tuumaa ja se on tarkoitettu vanteelle, jonka sisäleveys on 50 millimetriä ja halkaisija 156 millimetriä.

Renkaan mittaminen

Sähköpotkulaudan renkaan mittaaminen

Ulkorenkaissa on kolme kriittistä mittaa:

 • Ulkohalkaisija:
  • Ulkorenkaan ulkohalkaisija olisi hyvä olla mahdollisimman lähellä alkuperäistä, ellei erityisesti haluta muuttaa laudan ajo-ominaisuuksia. Esim. Xiaomiin on saatavilla alkuperäiselle 154 milliselle vanteelle sopivia alkuperäisiä 8,5 tuuman ja suurempia 10 tuuman ulkohalkaisijalla olevia ulkorenkaita. Suuremman ulkohalkaisijan renkaita asennettaessa tulee huomioida, että ne mahtuvat pyörimään esteettä, ja pienemmän ulkohalkaisijan renkaiden asennuksessa tulee varmistaa mm. riittävä maavara.
 • Leveys:
  • Ulkorenkaan ilmoitetun leveyden olisi hyvä olla mahdollisimman lähellä alkuperäistä, jotta se istuu hyvin vanteen rengasuraan. Hieman alkuperäisestä poikkeava leveys ei yleensä ole ongelma, esim. 2,5 tuumaa leveä rengas toimii yleensä hyvin 2 tuumaa tai 50 milliä leveällä vanteella. Myös alkuperäistä leveämpiä renkaita asennettaessa tulee huomioida riittävä pyörintätila.
 • Sisähalkaisija:
  • Ulkorenkaan sisähalkaisijan pitää olla sama tai enintään 2 mm suurempi kuin vanteen ulkohalkaisija vanteen rengasurasta mitattuna. Vanteen ulkoreunasta mitattuna saadaan usein n. 10-20 mm suurempi lukema, koska rengas istuu hieman syvemmällä vanteen reunojen “välissä”.

Sisärenkaissa mittoja on kaksi:

 • Ulkohalkaisija:
  • Ulkohalkaisijan tulee olla sama tai hieman suurempi kuin ulkorenkaan ulkohalkaisijan, jotta sisärengas pystyy täyttämään koko ilmatilan venymättä liikaa. Eri valmistajilla sisärenkaiden koon merkintä-/mittaustapa vaihtelee hieman ja toisen valmistajan 2 tuumaa leveä sisärengas voi olla eri levyinen kuin toisen. Esim. laadukkaita sisäkumeja valmistavan CST:n 8 1/2×2 ja 9×2 merkinnöillä varustetut sisärenkaat ovat todellisuudessa samankokoiset.
 • Leveys:
  • Sisärenkaan leveys kertoo miten leveän ulkorenkaan kanssa sisärengas sopii käytettäväksi. Ilmoitettu leveys on maksimi, eli esim. 3 tuumaa leveää sisärengasta voi käyttää yleensä myös 2,5 tuumaa leveän ulkorenkaan kanssa jos halkaisija on sama. Sisärenkaat ovat profiililtaan pyöreitä, eli leveys määrittää myös hieman vanteen kokoa. Jos ulkohalkaisija on kahdessa sisärenkaassa sama, leveämmän sisärenkaan sisähalkaisija on pienempi jolloin se sopii käytettäväksi pienemmällä vanteella.

Yleisimmät rengaskoot

Sisähalkaisija mm Ulkohalkaisija mm Sisäleveys mm Ulkoleveys mm Tuote
152 220 35 50 Xiaomi täyskumirengas
162 240 43 60 Ninebot MAX täyskumirengas
134 188 43 50 Ninebot ES rengas
154 220 50 Xiaomi ulkorengas 8,5″
156 250 50 Xiaomi ulkorengas 10″
162 240 50 Ninebot MAX tubeless ilmakumi
134 220 50 Ulkorengas 8,5×2″ (50-134)