Sähköpotkulauta vs. tasapainolauta

Harkitsetko tasapainolaudan eli hover boardin tai sähköpotkulaudan ostamista? Lue tärkeimmät seikat, jotka tulee ottaa huomioon valintaa tehdessä.

Nopeus

Tasapainolautojen huippunopeudet vaihtelevat välillä 10-15 km/h. Pienellä ohjaustangottomalla laudalla suurempi vauhti olisi erittäin vaarallinen. Kiihdyttäminen ja jarruttaminen tapahtuu kallistamalla koko kehoa eteen tai taakse päin ja jarruina ovat vain sähkömoottorit. Tästä johtuen tasapainolauta ei pysähdy kovin nopeasti suuremmista vauhdeista.

Sähköpotkulaudalla taas voi ajella huoletta jopa 25 km/h nopeudella, koska kyyti on vakaata jarruttaminen on nopeaa. Parhaissa malleissa jarruja käytetään ohjaustangon kahvasta, jolla jarrutuksen voimakkuutta on helppo hallita tarkasti. Tuplanopeudesta on hyötyä erityisesti pidemmillä matkoilla, joilla matka-ajassa voidaan säästää kymmeniä minuutteja.

Matkan pituus

Sähköpotkulaudalla matka siis taittuu nopeammin, mutta jos ei ole kiire, kannattaako silti valita sähköpotkulauta taspainolaudan sijaan? – Useimmiten kannattaa, koska sähköpotkuaudan ajomatka yhdellä latauksella on lähes poikkeuksetta pidempi. Lisäksi sähköpotkulaudalla matkaa voi jatkaa akun loputtua kun potkii vauhtia omin jaloin. Tasapainolaudasta taas tulee taakka kannettavaksi kun akku on ajettu tyhjäksi.

Paino ja koko

Kevyt sähköpotkulauta on helppo taittaa kasaan ja ottaa mukaan julkisiin kulkuneuvoihin. Tasapainolautojen painot ovat usein suunnilleen samaa luokkaa kuin kevyissä sähköpotkulaudoissa, mutta koko on vieläkin pienempi, joten tasapainolaudan kuljettaminen on vielä sähköpotkulautaakin helpompaa.

Helppokäyttöisyys

Tasapainolauta vaatii nimensä mukaisesti kuljettajalta hyvää tasapainoa ja jatkuvaa tasapainottelua. Vauhdin sääntely tapahtuu eteen tai taakse nojaamalla, mutta siihen vaikuttaa myös nilkkojen asento. Tästä johtuen töyssyisemmällä alustalla tasapainolaudalla ajo ei onnistu aina kokeneemmaltakaan kuskilta ongelmitta. Tasapainolautaa käännetään taivuttamalla toista nilkkaa enemmän kuin toista ja tiukoissa väleissä pienetkin virheliikkeet voivat olla vaarallisia.

Turvallisuus

Tasapainolauta on vaarallinen laite aloittelijoille ja huonokuntoisille. Harjoitellessa useimmat kaatuvat kerran jos toisenkin, ennen kuin oppivat hallitsemaan lautaa. Huonolaatuisissa tasapainolaudoissa riskinä on myös äkillinen tehon häviäminen, josta seuraa se, että lauta pysähtyy ja kuljettaja jatkaa matkaa joko juosten tai maata pitkin liukuen. Tasapainolaudassa myös jarrutus vaatii edityksellistä elekroniikkaa, jonka toimintavarmuus ei ole aivan yhtä hyvä kuin sähköpotkulautojen mekaanisten jarrujen.

Alusta

Laadukkaalla sähköpotkulaudalla voi ajaa myös liukkaalla alustalla erityistä varovaisuutta noudattaen (vrt. talvipyöräily). Tasapainolaudalla talviajo ei yleensä onnistu, koska useimmat mallit eivät kestä pakkasta ja vettä. Tasapainolautojen renkaiden seos on yleensä kovaa ja liukasta muovia pehmeän kumin sijaan, joten ne sopivat käytännössä vain asfaltille tms. sileälle alustalle.

Hinta ja käyttöikä

Tasapainolautoja saa useimmista elektroniikkaliikkeistä n. 200 € hintaan. Laadukkaan sähköpotkulaudan hinta on kuitenkin ainakin tuplasti. Toisaalta käyttöikäkin on yleensä sähköpotkulaudassa pidempi, koska ne ovat yleisesti ottaen tukevampaa tekoa (vrt. alumiini vs. muovi) ja suosituimpiin merkkeihin kuten Xiaomiin ja Ninebotiin on saatavilla varaosia.

Yhteenveto

Yksinkertaistettuna voisi todeta, että sähköpotkulauta sopii aikuisille ihan oikeaksi kulkuvälineeksi, kun taas tasapainolaudat ovat enemmänkin nuoremmille suunnattuja leluja.