Tietoa sähköpotkulaudan huollosta

Laadukkaat sähköpotkulaudat ovat lähes huoltovapaita. Sähköpotkulaudalle kannattaa kuitenkin säännöllisesti tehdä seuraavat asiat, jotta sen toimintavarmuus säilyy pidempään:

Tarkista rengaspaineet

Jos sähköpotkulautasi on varustettu ilmarenkailla, niiden paineet kannattaa tarkistaa säännöllisesti, esim. kahdesti kuukaudessa. Liian tyhjät renkaat puhkeavat helposti, koska sisäkumi hiertyy ulkorengasta vasten renkaan pyöriessä. Samalla on hyvä tarkistaa renkaat piikkien ja muiden terävien esineiden varalta.

Pidä potkulauta puhtaana

Erityisesti märällä kelillä ajamisen jälkeen potkulauta kannattaa puhdistaa huolellisesti liasta. Paras tapa on ottaa lämmintä vettä ämpäriin ja pyyhkiä potkulauta kuivaksi puristetulla sienellä/rätillä. Veteen voi sekoittaa hiukan mietoa pesuainetta, mutta vahvoja liuottimia ei pidä käyttää, koska ne saattavat pilata muovi- ja kumiosat. Sähköpotkulautaa ei missään tapauksessa saa pestä painepesurilla, vesiletkulla, suihkulla tai vastaavalla, sillä paineella tuleva vesi voi vaurioittaa sähköosia ja laakereita. Ennen puhdistusta kannattaa tarkistaa, että latauspistokkeen kansi on varmasti hyvin suljettu, jotta sinne ei pääse kosteutta. Myös muut mahdolliset kohdat, joista kosteutta voi päästä laudan sisäosiin kannattaa suojata ennen puhdistamista.

Tarkista akun varaus

Jos säilytät sähköpotkulautaa pidempään, niin tarkista vähintään 3 kuukauden välein, että akku ei ole tyhjänä. Lataa akkua, jos siinä on alle 50 % virtaa. Akkua ei kannata ladata täyteen, vaan noin 85 % lataus on optimaalinen säilytykseen. Talvet sähköpotkulauta kannattaa säilyttää viileähkössä ja kuivassa tilassa, mutta ei kuitenkaan pakkasessa, koska renkaat eivät pidä siitä.

Tarkista kiinnitykset

Sähköpotkulaudan kiinnitykset on hyvä tarkistaa ennen käyttöönottoa ja myös sen jälkeen esim. aina pesun yhteydessä. Mutterit ja pultit saattavat löystyä tärinässä, joten niiden kireys kannattaa varmistaa aika ajoin vähintään silmämääräisesti.

Säädä jarru tarvittaessa

Jos potkulaudassa on levyjarru ja sitä käytetään ahkerasti moottorijarrun lisänä, sen jarrupalat kuluvat ohuemmiksi. Tällöin voi olla tarpeen säätää vaijeria kireämmälle, jotta jarrutusteho pysyy ennallaan. Säädön tarpeen huomaa yleensä siitä, että jarrukahva pitää puristaa lähelle tankoa ennen kuin jarrutus on tehokasta. Tarkista säännöllisesti myös, että jarrupaloissa on riittävästi kulutuspintaa jäljellä ja uusi ne tarvittaessa.

Voitele taittomekanismin nivel tarvittaessa

Jos taittomekanismi nitisee ajaessa tai käytettäessä tai potkulaudan taittaminen vaatii aiempaa enemmän voimaa, saattaa taittomekanismin nivel olla voitelun tarpeessa. Useimmissa malleissa voiteluaineena kannattaa käyttää paksuhkoa öljyä, kevyttä vaseliinia tai vastaavaa. Hätätapauksessa jopa ruokaöljy on tyhjää parempi. Muista puhdistaa nievel huolellisesti aina ennen voitelua ja pyyhi ylimääräinen öljy pois. Nivelen voitelu kannattaa tehdä aina laudan puhdistamisen jälkeen.