Sähköpotkulauta vs. sähköpyörä

Jos mietit, että kannattaako sinun hankkia sähköpyörä vai sähköpotkulauta, niin ota ainakin seuraavat asiat huomioon:

Tarvitseeko sinun käyttää julkisia osan matkasta?

Sähköpotkulauta on helppo taittaa kasaan ja ottaa mukaan julkisiin kulkuneuvoihin. Sähköpyörää ei voi aina ottaa mukaan ollenkaan. Lisäksi junassa pyörän kuljettaminen maksaa erikseen.

Tarvitseeko sinun kuljettaa paljon tavaraa?

Sähköpotkulaudalla tavaran kuljetusmahdollisuudet rajoittuvat käytännössä reppuun. Sähköpyörään voi asentaa tavaratelineitä, sivu- ja tankolaukkuja ja vielä lisäksi käyttää reppua eli tavarankuljetusmahdollisuudet ovat potkulautaa paremmat.

Hinta

Laadukas sähköpyörä on kallis hankinta. Hinnat liikkuvat yleensä n. 2000 – 3000 € välillä. Hyvän sähköpotkulaudan saa murto-osalla tästä. Katso sähköpotkulautojen hintoja täältä.

Huollot

Sähköpyörässä on paljon liikkuvia osia jotka vaativat säännöllistä huoltoa: vaihteiden säätöä ja voitelua, vanteiden rihtausta, vaijereiden voitelua, jarrunesteen vaihtoa, ketjujen ja rattaiden rasvaamista ja vaihtoa jne. Sähköpotkulaudassa liikkuvia osia on paljon vähemmän ja huoltoon kuluva aika tai rahasumma on paljon pienempi.

Haluatko tehdä pidempiä matkoja?

Perinteinen polkupyöräily on kevyempää kuin potkulaudalla potkuttelu. Jos siis haluat tehdä yli 30km matkoja usein niin kannattaa hankkia sähköpyörä. Lyhyemmille matkoille voit silti hankkia lisäksi kätevämmän potkulaudan.

Tarvitsetko sähkökulkuneuvon yhteiskäyttöön?

Sähköpyörä on kuten muutkin pyörät, sen mitoitus pitää valita juuri käyttäjälle sopivaksi niin, että tangon, poljinten ja penkin väliset etäisyydet ovat ajoasennon kannalta ergonomiset. Penkittömässä sähköpotkulaudassa ei ole yhtä tarkkaa mitoitustarvetta ja siksi se sopii hyvinkin eri kokoisille ihmisille.

Käytätkö hametta?

Sähköpotkulautaa voi helposti ajaa myös hameen kanssa.

Onko matkallasi portaita?

Sähköpotkulaudan kantaminen portaissa on paljon helpompaa ja kevyempää kuin sähköpyörän.

Varkailta suojautuminen

Potkulautaa on helppo säilyttää sisällä kodissa tai työpaikalla, kun taas polkupyörä on yleensä pakko jättää ulos varkaiden armoille.