Sähköpotkulaudan renkaiden valinta

Rengasvalinta vaikuttaa olennaisesti sähköpotkulaudan ajo-ominaisuuksiin. Renkaat kannattaa valita omaa käyttötapaa ajatellen. Tämä artikkeli auttaa sopivan renkaan valinnassa.

Milloin renkaat kannattaa vaihtaa?

Sähköpotkulaudan rengas kannattaa vaihtaa ennen kuin renkaan kuviointi on kulunut loppuun. Kuvioinnin kuluessa loppuun, renkaan pito esimerkiksi märällä alustalla heikkenee. Liian kuluneet renkaat alkavat myös usein täristämään epämiellyttävästi. Esimerkiksi lukkojarrutukset aiheuttavat tärinään johtavaa epätasaista kulumista.

Renkaiden kuluneisuus on helppo tarkastaa silmämääräisesti urien syvyydestä. Niin kauan kun uria näkyy myös keskellä, on renkaassa kulutuspintaa jäljellä. Molemmat renkaat kannattaa tarkastaa, sillä renkaat eivät yleensä kulu samaa tahtia. Tähän vaikuttavat monet seikat, kuten kuljettajan ajotyyli ja laudan vetotapa. Vetävä rengas kuluu yleensä nopeammin.

Renkaiden kuluminen

Kuluessaan renkaat ohenevat, joka aiheuttaa ilmatäytteisten renkaiden tapauksessa sen, että ne myös puhkeavat helpommin esimerkiksi terävistä irtokivistä. Puhkeamattomilla renkailla voi ajaa kulutuspinnan huoletta täysin loppuun, mutta jos ilmatäytteisen renkaan kulutuspinta on kulunut kokonaan loppuun, kannattaa rengas uusia välittömästi, sillä se voi puhjeta milloin tahansa. Kesken matkan puhkeava rengas voi aiheuttaa vaaratilanteen, mutta vähintään katkaisee matkan tekemisen. Puhjenneella kumilla ei kannata yrittää jatkaa matkaa. Se hajottaa renkaan lopullisesti ja rasittaa potkulaudan sähkötekniikkaa sekä vannetta.


Sähköpotkulaudan renkaat voi jakaa karkeasti kahteen tyyppiin. Ilmatäytteisiin ja puhkeamattomiin renkaisiin. Ilmatäytteiset ovat hieman parempia ajo-ominaisuuksiltaan, kun taas puhkeamattomat renkaat ovat huolettomampia käyttää

Ilmatäytteiset renkaat

Yleensä sähköpotkulautojen ensiasennusrenkaat ovat ilmatäytteisiä. Ilmatäytteiset renkaat ovat ajo-ominaisuuksiltaan hieman puhkeamattomia renkaita parempia, koska ilma auttaa vaimentamaan iskuja ja tärinää. lmatäytteiset renkaat myötäilevät alustan muotoja täyskumeja paremmin, jolloin myös pito on yleensä hieman parempi. Kunhan ilmanpaineet muistaa tarkistaa säännöllisesti, niin ilmatäytteiset renkaat rullaavat erinomaisesti ja kestävät myös kulutusta hyvin. Esimerkiksi omalla ensiasennusrenkailla varustetulla Ninebot MAX:lla olemme ajaneet yli 3 tuhatta kilometria ilman minkäänlaisia ongelmia ja kulutuspintaa on vielä hyvin jäljellä.

Ilmatäytteisten renkaiden varjopuolena on säännöllinen pumppaamisen tarve, sekä puhkeamisen mahdollisuus. Puhkeamiset voi minimoida tarkastamalla rengaspaineet sännöllisesti. Ehjätkin renkaat tyhjenevät itsellään pikkuhiljaa, ja koska sähköpotkulaudan renkaiden ilmatilavuus on verrattain pieni, täytyy ilmaa lisätä useammin. Suosittelemme tarkastamaan rengaspaineet 2-3 viikon välein. Sähköpumppu on kätevä ratkaisu.

Renkaiden kuluminen sisältä

Riittävä rengaspaine on merkittävin tekijä renkaiden pitkäikäisyyttä ajatellen. Liian tyhjällä renkaalla ajaminen aiheuttaa sisäkumin ja ulkomin hiertymistä toisiaan vasten, puhkaissen sisäkumin. Tyhjällä kumilla ajo rikkoo myös ulkorenkaan rakennetta. Ehjän näköinenkin ulkorengas voi olla sisäpuolelta niin kulunut että vahvikkeet ovat esillä.


Sisäkumilliset renkaat

Ilmatäytteisiä renkaita on sisäkumillisia ja tubeless-renkaita. Xiaomi-sähköpotkulaudoissa sekä useimmissa sen kopioissa on ensiasennusrenkaana perinteiset sisäkumilliset renkaat. Tubeless-renkaisiin verrattuna sisäkumillisten renkaiden etuna on niiden edullisuus sekä hyvä sopivuus erilaisiin vanteisiin.

Xiaomi CST Ulkorengas 8.5x2 (50-154)
Vaikka rengaspaineista pitäisi hyvää huolta, voi rengasrikko yllättää joskus. Renkaanvaihtoon tarvitaan rengasraudat, ellei vanne ole halkeavaa mallia. Pelkkä sisärenkaan vaihtaminen saattaa riittää, jos ulkorengas ei ole kärsinyt, mutta jos renkaalla on ajettu tyhjänä myös ulkokumi on todennäköisesti vaihtokunnossa. Tarkasta aina sisäkumia vaihtaessa tarvitseeko ulkorengaskin vaihtaa. Kuvassa näkyvä alkuperäistä paksumpi 8,5″ CST ulkorengas ehkäisee rengasrikkoja tehokkaasti.


Tubeless-renkaat

Joissain isommissa sähköpotkulaudoissa on vakiona tubeless- eli sisäkumittomat renkaat. Tubeless-rengas tiivistyy ilmanpaineella tiukasti vannetta vasten, joten sisäkumia ei tarvita. Tubeless-renkaissa käytetään irrallista venttiiliä. Tubeless renkaat ovat ajo-ominaisuuksiltaan erinomaisia. Ne ovat yleensä hieman sisäkumillisia renkaita tukevampia ja kestävämpiä. Tästä johtuen ne ovat myös hieman vaikeampia asentaa kuin sisäkumilliset renkaat. Renkaan tiivistymiseen vanteelle tarvitaan yleensä kompressori.

Ninebot MAX -sähköpotkulaudoissa on ensiasennusrenkaana pistosuojageelillä varustettu Tubeless-rengas (kuvassa). Pistosuojageelin tarkoituksena on ehkäistä rengasrikkoja paikkaamalla reikä jos jokin lävistää renkaan.


Erikoisrenkaat

Sähköpotkulautoihin on saatavilla erilaisia harrastekäyttöön suunniteltuja renkaita, kuten
offroad renkaita ja kuivan kelin slicksejä. Hyvä esimerkki vaativampaan käyttöön tarkoitetuista renkaista on radiaalirenkaat, joita valmistaa italialainen PMT. Kuvan e-Fire on huippuluokan 10″ katurengas.

Ulkorengas 10x3" PMT e-Fire 1

Normaalit sähköpotkulautojen renkaat ovat ristikudosrakenteellisia, eli niin sanottuja rättirenkaita, niissä vahvikekudokset kulkevat viistosti ristikkäin puolelta toiselle. PMT:n Radiaalirenkaassa vahvikekudokset kulkevat poikittain kulutuspintaan nähden, suoraan reunavaijerilta toiselle, ja runkolankojen suunta on renkaan säteen suuntainen. Radiaalirengas kestää ristikudosrengasta pidempään ja lämpeää vähemmän. Radiaalirenkaassa on myös parempi sivuttaispito asfaltilla, parempi lämmönkesto ja matalampi vierintävastus. Lisäksi radiaalirengas kuluu tasaisemmin ja se kestää suurempia nopeuksia.


Puhkeamattomat renkaat

Puhkeamattomien renkaiden rakenne on itsekantava, eivätkä ne pidä sisässään ilmaa. Näin ollen puhkeamattomat renkaat ovat erittäin huolettomia käyttää. Niitä ei joudu pumppaamaan ja ennenaikaisia rengasrikkoja ei tule. Myös puhkeamattomat renkaat kuluvat käytössä, mutta laadukkaammista kumiseoksista tehdyt renkaat ovat erittäin pitkäikäisiä.

Puhkeamattomien renkaiden ajomukavuus ei ole yhtä hyvä kuin ilmatäytteisillä renkailla, sillä ne täristävät enemmän. Ne myös rullaavat hieman huonommin kuin ilmatäytteisen renkaat. Tämä saattaa painavan kuljettajan alla pienentää laudan toimintasädettä sekä mahdollisesti pienentää huippunopeutta joissain heikompitehoisissa laudoissa. Muiden ajo-ominaisuuksien osalta ne ovat lähempänä ilmatäytteisiä renkaita, vaikkakaan pito ei yllä aivan ilmattäytteisten renkaiden tasolle, sillä puhkeamattomat renkaat eivät myötäile alustan epätasaisuuksia yhtä hyvin. Suurimmalle osalle kuljettajista puhkeamattomien renkaiden ajo-ominaisuudet kuitenkin riittävät mainiosti ja niiden huolettomuus tekee niistä erittäin varteenotettavan vaihtoehdon monelle.


Täyskumirenkaat

Puhkeamattomat renkaat ovat joka täyskumisia tai hunajaennorakenteellisia. (Eräissä lautamalleissa rengas koostuu kumisesta ulkorenkaasta ja vaahtosisuksesta, jonka tarkoituksena on parantaa ajomukavuutta.) Täyskumirenkaat eli umpikumirenkaat ovat nimensä mukaisesti täyttä kumia, joka tekee niistä tukevia ja huolettomia käyttää. Ne ovat myös edullisia, mutta saattavat täristää hieman ajossa.

Xiaomi täyskumirengas

Täyskumirenkaiden vaihtaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta onnistuu kotioloissakin. Kuvassa näkyvä polyuretaanista valmistettu Xiaomi täyskumirengas on edullinen ja huoleton valinta kaupunkilautailuun. Lämmittämällä sen asentaminen onnistuu ilman rengasrautojakin.


Hunajakennorenkaat

Monet puhkemattomat renkaat on varustettu hunajakennorakenteella, joka parantaa renkaan ajo-ominaisuuksia. Hunajakennorenkaassa olevat ilmataskut tekevät renkaasta kevyemmän ja joustavamman umpikumiin verrattuna. Joustavuus auttaa iskujen ja tärinän vaimennuksessa sekä alusta muotojen mukailussa pitoa ja tärinävaimennusta lisäten.

Xiaomi puhkeamaton täyskumirengas hunajakenno

Esimerkiksi kuvan hunajakennorengas on loistava 8,5″ yleisrengas. Se ei poikkea ajo-ominaisuuksiltaan hirveästi ilmarenkaasta. Kennorakenteen ansiosta se on mukava ajaa ja soveltuu monenlaiselle alustalle. Siinä kennorakenne on avoin, kun taas joissain renkaissa, kuten gravel-renkaassa kennorakenne on suljettu estäen kivien kulkeutumisen renkaan rakenteisiin.


Sopivin rengas käyttööni?

Renkaita valitessa kannattaa huomioida myös kuljettajan paino ja ajotyyli. Täyskumit saattavat täristää kevyen kuljettajan alla. Tasaista kyytiä haluavan kevyen kuljettajan kannattaakin valita ilmakumit jos mahdollista. Toisaalta täyskumit kestävät paremmin kovakouraisempaakin käyttöä ja täten soveltuvat hyvin myös lapsille, joita ei pieni tärinä yleensä haittaa. Erityisesti takarengas on kovilla kanttikivien ylityksissä, joten eräs hyvä vaihtoehto on laittaa umpikumi taakse ja ilmarengas eteen hillitsemaan käsissä tuntuvaa tärinää.

Renkaan kuviovalintaa vaikuttaa eniten alusta jolla ajaa, mutta suurin osa myymistämme renkaista soveltuu monille alustoille. Vaikka isolla kuviolla varustettu maastorengas soveltuu paremmin hiekalle, tarpeen tullen sillä pärjää myös asfaltilla. Loppuen lopuksi rengasvalinnassa onkin pitkälti kyse omista mieltymyksistä. Arvostatko enemmän hyviä ajo-ominaisuuksia, vai käytön huolettomuutta. Vaativa kuljettaja valitsee usein ilmakumit, kun taas satunnainen kaupunkikruisailija pääse helpommalla valitessaan puhkeamattoman renkaan.

Viimeiset rajat rengasvalikoimalle asettaa sähköpotkulaudan malli. Joihinkin malleihin on saatavilla enemmän ja toisiin vähemmän vaihtoehtoja. Kaupassamme voit hakea renkaita suosituimpien lautamallien perusteella ja renkaiden tuotesivuilla on listattu sähköpotkulautamerkkejä ja -malleja, joihin rengas varmuudella sopii. Jos epäilet tietyn renkaan soveltuvuutta vanteellesi katso sähköpotkulautojen renkaiden koot ja rengasmerkinnät -artikkeli. Voit myös tiedustella renkaiden sopivuutta puhelimitse tai sähköpostilla, jotka löytyvät sivun alalaidasta. Jos lautasi on harvinaisempi malli, niin kannattaa mitata vanteen halkaisija ja leveys ennen yhteydenottoa, jotta osaamme antaa tarkempia neuvoja.

3 vastausta artikkeliin “Sähköpotkulaudan renkaiden valinta”

    Hei,
    Meillä on Xiaomi Mi Pro 2-sähköpotkulauta. Eturenkaan keskellä alkaa näkyä kangas. Tarvitsisin vastaavan renkaan kuin alkuperäinen on. Minkä saatavilla olevista renkaista tilaan?

    Hienoa, kiitos!

    Hei,
    Meillä on Xiaomi Mi Pro 2-sähköpotkulauta. Eturenkaan keskellä alkaa näkyä kangas. Tarvitsisin vastaavan renkaan kuin alkuperäinen on. Minkä saatavilla olevista renkaista tilaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *