Renkaiden valitseminen

Ilmatäytteiset vai täyskumit?

Yleensä ostettaessa sähköpotkulaudassa on ilmatäytteiset renkaat. Ne ovat ajettaessa mukavammat, koska sisällä olevan ilman takia ne painuvat hieman kasaan, juuri tarpeeksi estämään liiallista tärinää. Täyskumirenkaat eivät jousta yhtä paljon ja täristävät siten enemmän. Täyskumirenkailta löytyy kuitenkin oma valttikorttinsa: kestävyys. Täyskumirenkaat säilyvät toimintakuntoisina selkeästi ilmatäytteisiä renkaita pidempään, eikä niistä tarvitse tarkistaa rengaspainetta.

Jotkin täyskumirenkaat pyrkivät antamaan parhaat molemmista kategorioista. Esimerkiksi hunajakenno– ja gravel-renkaissa on reikiä renkaan sisällä, jotta rengas joustaisi enemmän. Normaalit Xiaomin täyskumirenkaat sen sijaan ovat kovia, eivätkä juuri jousta. Jos tärinä ei haittaa, Xiaomin täyskumirengas on oiva valinta, koska se kestää kulutusta pisimpään. Toisaalta ilmatäytteisiä renkaita löytyy kestävämpinä. Xiaomin vahvistettu ulkorengas kestää normaalia ulkorengasta pidempään.

Joustavuus vaikuttaa myös pitoon, joka on hieman parempi ilmatäytteisissä renkaissa. Täyskumirenkaista erityisesti gravel-rengas soveltuu soraiselle alustalle, jossa pitoa on vähän. Joihinkin malleihin voidaan asentaa myös suuremmat kymmenen tuuman renkaat, joita löytyy Xiaomeihin vain ilmatäytteisinä. Vaihtoehtoina on Xiaomin 10″ ulkorengas ja CST merkkinen rengas. Näillä pito on parempaa, sillä kosketuspinta-alaa renkaan ja maan välillä on enemmän. Joissakin sähköpotkulaudoissa, kuten Ninebot MAX– tai F40E-laudoissa, on jo siirrytty suuremman renkaan käyttöön. Näissä laudoissa on mahdollisuus asentaa myös kymmenen tuuman täyskumirengas.

Renkaan pintakuvio voi luoda parempaa pitoa, ja sähköpotkulautailijoiden onkin syytä seurata renkaiden kuntoa, jotta renkaat huomataan vaihtaa pintakuvion kadotessa. Lisäksi joidenkin renkaiden kuviointi on parempi, lisäten pitoa varsinkin soralla. Erityisesti Xiaomin gravel-rengas on sekä joustavuutensa että kuviointinsa ansiosta hyvä rengas soraiselle alustalle, josta se onkin saanut nimensä.

Rengasta valittaessa on syytä huomioda käyttäjän paino. Lapset eivät luultavasti huomaa eroa eri renkaiden välillä, koska laudan päälle ei tule tarpeeksi painoa, jotta renkaat joustaisivat ja estäisivät tärinän. Mitä enemmän painoa lautaan kohdistuu, sitä tärkeämpää renkaan joustavuus on ajomukavuuden kannalta.

Parhaan renkaan valinta

Ilmatäytteiset renkaat tuovat siis yleisesti enemmän pitoa ja täristävät vähemmän. Täyskumirenkaat sen sijaan kestävät pidempään muiden ominaisuuksien kustannuksella. Seuraavaksi tarkastellaan tuotevalikoiman renkaita yksityiskohtaisemmin, jotta oikean valinnan tekeminen olisi mahdollisimman helppoa.

Xiaomi M365 ulkorengas

Xiaomin ulkorengas on suosittu valinta sekä hintansa että toimivuutensa ansiosta. Kyseessä on tuotevalikoiman halvin ilmatäytteinen rengas. Sen rullaavuus ja pito asfaltilla ovat hyviä, mutta soralla rengas ei pärjää yhtä hyvin. Kestävyys on keskitasoista, mutta tärinänvaimennus huippuluokkaa kuten ilmatäytteisissä renkaissa usein onkin. Tämä rengas vaatii asentajaltaan mielenlujuutta, mutta taittuu yleensä vanteelle pienen hakemisen jälkeen.

Xiaomi ulkorengas ominaisuuksia

Xiaomi CST Ulkorengas 8.5x2 (50-154)

Laadukas CST-merkkinen Xiaomin vahvistettu ulkorengas on hieman kovempi kuin vahvistamaton vaihtoehto, koska siinä on paksumpi kerros kumia. Tämä vaikuttaa negatiivisesti niin pitoon, tärinään kuin asentamiseenkin, mutta vain vähän. Monille lautailijoille kestävyys voi olla tärkeä osa valintaa, ja jos haluaa sekä kestävän että ajossa mukavan renkaan, vahvistettu ulkorengas on hyvä valinta. Tämän renkaan ostajan kannattaa pitää huolta rengaspaineista. Liian alhainen rengaspaine voi johtaa sisä- ja ulkorenkaan hankaamiseen, joka lopulta puhkaisee sisäkumin. Vahvistetulla ulkorenkaalla ajaminen vaikuttaa erityisesti ulkopinnan kulumiseen, ei niinkään sisäpinnan kulumiseen väärän rengaspaineen takia.

Xiaomi ulkorengas vahvistettu ominaisuustaulu

Xiaomi M365 10x2 rengas 10"Xiaomin 10″ ulkorengas vaatii korokepalat renkaan lisäksi, jotta takalokasuoja ei ole liian ahdas isommalle renkaalle. Isomman renkaan myötä saa paremman pidon niin soralla kuin asfaltilla, paremman rullaavuuden, ja se on helppo asentaakin. Kestävyys paranee hieman normaaliin 8,5 tuuman renkaisiin verrattuna, koska suuremman renkaan pyörimisnopeus on alhaisempi nopeudesta riippumatta. Muutos alkuperäisiin renkaisiin on vain positiivinen, mutta laadulla on hintansa.

Xiaomi ulkorengas 10" ominaisuuksia

Ulkorengas 10×2,5″ (65-152)

Toinen vaihtoehto kymmenen tuuman renkaaksi on laadukas CST-merkkinen 10×2,5″ ulkorengas. Laadukkaampi kumi tuo lisää niin kestävyyteen kuin pitoonkin. Kyseessä onkin valikoimamme laadukkain ulkorengas. Lisäksi se sopii moniin muihinkin sähköpotkulautoihin Xiaomin lautojen ohella. Tämä rengas on laatutietoiselle sähköpotkulautailijalle, jolle kelpaa vain paras.

Ulkorengas 10x8,5" ominaisuuksia

Xiaomi täyskumirengasXiaomin täyskumirengas on valikoimamme kestävin täyskumirengas. Sen kovuuden takia kestävyys on huippuluokkaa, mutta pito laskee merkittävästi, samoin tärinänvaimennus ja rullaavuus. Asentaminenkin on hieman ilmatäytteisiä renkaita vaikeampaa. Xiaomin täyskumirengas voi säästää käyttäjänsä ylimääräisiltä renkaanvaihdoilta, koska rengas kestää huomattavasti pidempään kuin ilmatäytteiset renkaat. Huonompi pito ja tärinänvaimennus eivät ole yhtä merkittäviä ominaisuuksia, jos sähköpotkulautaa käyttää lapsi, koska silloin renkaisiin ei tule kohdistumaan kovinkaan paljon painoa. Tällöin jokainen rengas voi tuntua kuljettajan alla lähes samanlaiselta, joka tekee Xiaomin täyskumirenkaasta järkevän valinnan. Erinomaisen kestävyyden ansiosta tämä on yksi valikoimamme suosituimmista renkaista.

Xiaomi täyskumirengas ominaisuuksista

Xiaomi puhkeamaton täyskumirengas hunajakenno

Xiaomin hunajakenno-täyskumirengas takaa lähes yhtä hyvän kestävyyden kuin Xiaomin täyskumirengas, mutta joustaa enemmän reikien ansiosta. Joustavuuden takia sen pito on parempi niin asfaltilla kuin sorallakin, ja se vaimentaa tärinää tehokkaammin. Myös erilainen kuviointi auttaa näissä ominaisuuksissa. Hunajakenno-täyskumirengas on lisäksi hieman helpompi asentaa kuin normaali täyskumirengas. Tämä on Xiaomin täyskumirenkaan tavoin erittäin suosittu valinta.

Xiaomi hunajakenno ominaisuuksista

Xiaomi puhkeamaton täyskumirengas Gravel

Xiaomi gravel-täyskumirengas on paras vaihtoehto täyskumirenkaista. Renkaan sisäpinnalta löytyvät reiät tekevät siitä vielä hunajakenno-rengastakin joustavamman, minkä ansiosta ajaessa tärinää on vähemmän ja pitoa löytyy paremmin. Kuviointinsa ansiosta rengas sopii asfaltin lisäksi hyvin soralle. Jos sähköpotkulaudalla ajaa usein soraisia reittejä pitkin, gravel-rengas on ehdottomasti paras valinta. Joustavuutensa ansiosta se on myös helpompi asentaa.

Xiaomi gravel ominaisuuksista

Täyskumirengas 8,5×2

Täyskumirengas 8,5×2″ on erittäin joustava täyskumirengas, jonka kumi on pehmeämpää. Tämän myötä kestävyys ei ole muiden täyskumirenkaiden tasolla, mutta on silti samankokoisia ilmatäytteisiä renkaita parempi. Sen sijaan pito on hunjakenno-renkaaseen verrattuna parempi niin asfaltilla kuin sorallakin. Lisäksi rengas täristää vähemmän. Ajokokemuksen puolesta 8,5×2″ täyskumirengas on hunajakennoa parempi valinta, mutta jos haluaa renkaiden kestävän pidempään, muut täyskumirenkaat voivat palvella sitä tarkoitusperää paremmin.

Täyskumirengas 8,5x2" ominaisuustaulu

Eikö lautasi ole Xiaomi?

Suurin osa rengasvalikoimastamme sopii myös muihin sähköpotkulautoihin kuin Xiaomeihin. Kunhan sähköpotkulaudan vanteen halkaisija ja leveys ovat tarpeeksi lähellä valitun renkaan vastaavia mittoja, voi renkaan yleensä asentaa. Monien renkaiden tuotesivuille on myös merkitty muita sähköpotkulautamerkkejä ja -malleja, joihin rengas varmuudella sopii. Näitä ovat esimerkiksi monet E-Way, Ducati, Denver ja Zeeclo -merkkiset laudat. Voit myös tiedustella renkaiden sopivuutta puhelimitse tai sähköpostilla, jotka löytyvät sivun alalaidasta. Vanteen halkaisijan mittaaminen ennen yhteydenottoa on hyvä ajatus, jotta osaamme antaa asiantuntevia ohjeita tarkemmin.

Jos sähköpotkulautasi merkki on Ninebot, vaihtoehtoja on paljon vähemmän. Ninebot ES -mallin lautoihin sopii vain sille tarkoitetut renkaat, eli kyseiseen malliin ei voi asentaa ilmatäytteisiä renkaita. Joissakin Ninebotin laudoissa, esimerkiksi Ninebot MAX ja F -sarjojen sähköpotkulaudoissa, on suuremmat 10″ tubeless-renkaat. Renkaat ovat siis pumpattavia, mutta niissä ei ole sisärengasta. Tällaisiin lautoihin voi asentaa vain tubeless-renkaita tai täyskumirenkaita, joita on valikoimassa yksi kutakin. Molemmat vaihtoehdot ovat erinomaisia. Ninebotin E-sarjan renkaat ovat vaahdolla täytettyjä 9″ renkaita. Näille laudoille ei löydy muita rengasvaihtoehtoja valikoimamme alkuperäisten renkaiden lisäksi.